Koken

Den Haag, 4 november 2020

Lieve Wes,

Ik heb al eerder geschreven dat je graag helpt. Al, eerlijk is eerlijk, hebben we nu even veel kans dat je helpt, en dat je wegrent en “nee, nee” roept, als we wat aan je vragen.

Maar er zijn een aantal dingen, die vind je altijd leuk, en daar wil je altijd mee helpen. Koken, of misschien wel alles in de keuken, is daar een voorbeeld van. Elke ochtend maak ik een smoothie voor iedereen. (Het is belangrijk dat we allemaal onze groente en fruit binnen krijgen.) Als ik naar de keuken loop, en jij hoort me daar een beetje rommelen, dan kom jij al aangerend. Je wijst naar ‘jouw’ plekje op het aanrecht, daar zet ik je altijd op, en als het niet snel genoeg gaat, begin je een beetje te klagen.

Ik heb tegen die tijd de ingredienten wel klaargelegd, en jij zit klaar op het aanrecht. Jij wil alles in de blender gooien. Eerst de fruitjes. Daarna de groente die ik in stukjes heb gesneden en de bladgroente. Een beetje honing, wat zaden of pitten en wat melk en water om het goed te kunnen blenden. Je pakt alles op, en je gooit het erin. En dat gaat al heel goed. Je merkt het ook goed als er wat naast valt, want daar wijs je dan direct naar. En dan wil je natuurlijk de blender aanzetten. Maar niet te lang, want we moeten wel snel proeven of het wel goed gaat. Dus ik schep dan met een lepel een klein schepje smoothie uit de blender (of jij doet je vinger erin en likt daaraan) en als het nog niet goed is, moet de blender nog even aan. En uiteindelijk hebben we altijd een lekkere smoothie!

Ook bij het koken van het avondeten wil je betrokken worden. Maarja, dat is natuurlijk vaak heel warm. Dus daar mag je wel helpen, maar niet in de buurt komen van de pannen. Je mag wel af en toe wat in de pan gooien, of een beetje roeren. Vaak vindt jij het al genoeg als je wordt opgetild en in de pannen kan kijken. En dan maakt het niet uit of mama kookt of ik, je vindt het gewoon bereinteressant.

En je moeder en ik? Wij vinden het soms een beetje onhandig, het is toch moeilijker koken met een kleine kerel in één arm, maar we vinden het wel altijd supergezellig!

Ik hou van je!
Papa

Leave a Reply