Praatjes

IJsselstein, 30 november 2021

Lieve Wes,

We keken laatst een filmpje van vlak na je geboorte. We waren nog in het ziekenhuis en het was de eerste keer dat Isa je ontmoette. Jij was, denk ik, een uur of 12 oud. En ik herkende veel van hoe jij nu praat in hoe Isa toen praatte. Het eerste wat Isa trouwens over je zei was “heel mooi, hé”. Dus die kan je in je zak steken.

Vanzelfsprekend praat je meer over waar je enthousiast over bent, of waar je op dat moment mee bezig bent. Als we lekker aan het stoeien zijn, roep je soms dat je het leuk vindt. Als je met Isa aan het ruziën bent, kom je naar mij of mama toe om uit te leggen wat er aan de hand is. Dat is trouwens slim van je.

Dingen waar je enthousiast over bent zijn op dit moment, natuurlijk, auto’s en paddestoelen. Als we buiten rondlopen wijzen we alle paddestoelen voor je aan, en je neemt het idee van paddestoelen mee naar binnen door het liedje Op een grote paddestoel op Youtube te willen kijken.

Verder deel je ook graag wat je ziet als we onderweg zijn in de auto of op de fiets. Je wijst dan iets aan en vertelt ons wat dat is. De molen, of een kerktoren. Dieren doen het goed. Als we naar je grootouders rijden, zien we altijd koeien, schapen en paarden. Die wijs je vaak aan. Net als de molens die we onderweg zien. En auto’s natuurlijk. Vooral de grote zijn machtig interessant.

Wat je een tijdje hebt gedaan is geroepen dat je naar de winkel wilde. Je kwam dan naar mij of mama toe en zei dan alleen het woord ‘winkel’. Wij mochten dan verzinnen wat je precies bedoelde en wat we daarmee gingen doen. Soms wilde je een donut bij de Jumbo. Soms wilde je een nieuw speelgoedautotje bij de Action. Zijn allebei winkels natuurlijk.

En, geheel in thema voor deze tijd van het jaar, je bent begonnen met Sinterklaasliedjes meezingen. Je kent de teksten nog niet zo goed, en als je de woorden bent vergeten, begin je vaak heel enthousiast te dansen. Sinterklaas vindt dat helemaal top, kan je vertellen. Je begint soms ook uit jezelf iets te zingen. Olifantje in het bos bijvoorbeeld. En ik kan je vertellen: er zijn weinig dingen leuker dan een kleine vent die uit zichzelf begint te zingen.

Ik hou van je!
Papa

Leave a Reply