Metroman

IJsselstein, 14 augustus 2022

Lieve Wes,

Je groeit op met een oudere zus, en dat heeft invloed op je. Die invloed is vast goed als je er op één manier naar kijkt, en slechts als je er anders naar kijkt. Vandaag wil ik het hebben over iets wat ik zelf erg leuk vindt.

Een stukje achtergrond: er leven bepaalde verwachtingen van jongens en van meisjes. Jongens moeten sterk zijn. Stoer. Buiten spelen. In bomen klimmen. Vies worden. Ze mogen niet huilen. Dat soort dingen. Meisjes moeten lief en zorgzaam zijn. Er leuk uitzien. Vooral niet vies worden, maar spelen met poppen.

Nu zijn sommige van die verwachtingen goed, en anderen helemala niet. Meisjes mogen ook in bomen klimmen en vies worden. Jongens mogen ook met poppen spelen en huilen. En jij helpt op je eigen manier bij om de goede verwachtingen te normaliseren, en de slechte verwachtingen wat af te breken.

Wat is het namelijk? Je vindt nagellak superleuk en -vrolijk. Als Isa en mama met nagellak aan komen zetten, dan wil jij ook, en doe je gezellig mee. Je hebt nu alle kleuren van de regenboog op je nagels. En daar ben jij heel blij mee, en het ziet er inderdaad ook leuk uit. Ik ben nog niet zo ver dat ik m’n nagels wi lakken, dus ik ben heel blij dat jij het geen probleem vindt.

Het andere is dat je soms een jurk aan wil. En je zus heeft gelukkig een rek vol met kleurrijke jurken, waarvan er een aantal jou precies passen. (Ze komen bij Ies tot aan haar knieën, en bij jou tot aan je enkels.) Je geeft dat ook goed aan. “Vandaag wil ik een jurk aan.” Geweldig knul, kies er maar één uit.

Voor de rest speel je wel alleen met auto’s, treinen en dinosaurussen. Je kiest er dus echt zelf voor wat je wil en wat niet, en dat vinden je moeder en ik heel goed en fijn.

Ik hou van je!
Papa

Leave a Reply