Samen spelen

IJsselstein, 25 december 2022

Lieve Wes,

Ik zou je niet eenkennig noemen. Je hebt het altijd goed met anderen kunnen vinden. Je bent altijd al dol geweest op je opa’s en oma’s. Van de grote mannen in je leven ben je vaak onder de indruk, en daar klets je graag mee. Met je klasgenootjes op school, en de juffen daar, is het altijd heel gezellig.

Maar die ken je allemaal. Als je iemand niet kent, dan vind je het toch opeens weer spannend. Afgelopen weken is me dat een paar keer opgevallen.

Een aantal voorbeelden:
We waren bij de Jumbo. Daar hebben ze een klein hoekje voor kinderen. Er staan twee of drie stoeltjes, en er is een scherm waar je spelletjes op kan spelen. We waren samen boodschappen doen. Jij wilde op het schermpje spelen, en ik mocht de boodschappen verzamelen. Twee minuten later kwam je huilend naar me toe rennen. Er waren andere kinderen bij je komen zitten. Ze hadden niks gedaan. Niet je weggeduwt van het scherm, of wat tegen je gezegd. Ze keken alleen maar mee. Maar dat wilde jij niet, en je was daarom verdrietig.

Gisteren vierden we Aristides’ verjaardag in de Monkeytown. Jij was aan het spelen met je zus, en zij had een vriendinnetje gemaakt. Jullie konden met z’n drieën spelen, maar dat wilde jij niet. Toen ze ook nog per ongeluk een bal tegen je arm aanschoot, was de maat vol. Je kwam huilend naar me toe rennen. Dat je dat niet wilde.

En vandaag vierden we kerst met mama’s kant van de familie. Je vond het heel gezellig toen alleen wij, omi Lenie, en drie anderen er waren. Maar toen de rest van de familie binnen kwam, vond je het toch te druk worden. Toen wilde je opeens wel heel graag naast mij zitten en rustig met je auto’s spelen.
Een uurtje later was je er wel aan gewend trouwens. Toen kroop je onder de tafels door, en ging je lekker bij ome Koen zitten, en bij opa Erik, en bij tante Soof, en rende je door het restaurant heen, en was je op alle manieren weer een boefje.

Ik herken het bij mezelf – zou dat dan iets genetisch zijn? Of toch aangeleerd?

Dus neem lekker de tijd om iemand te leren kennen, dan komt het allemaal goed.

Ik hou van je!
Papa

Leave a Reply