Taal

IJsselstein, 12 mei 2023

Lieve Wes,

Op school leer je allemaal nieuwe dingen. Je kan opeens tot 20 tellen. Je leert nieuwe woorden en nieuwe concepten. Ik heb het idee dat je dingen ook beter onthoudt. We liepen woensdag samen naar school. Jij zat op mijn schouders. Je was me honderduit aan het vertellen over vanalles. Één van de dingen die je vertelde was dat je geen bomen wilde aanraken, omdat je bang was dat je splinters zou krijgen.

Nou, ik was nogal onder de indruk van de logica die je daar liet zien. Later bleek dat je moeder je had verteld dat je voorzichtig moest zijn met bomen, vanwege de splinters dus. Nouja.

Het valt me de laatste tijd op dat je niet alleen taal van thuis meeneemt naar school, maar ook taal van school meeneemt naar huis. Dat is soms grappig, en soms ook niet.

Het grappige: je zegt nu ‘wajooh’ en ‘waaaaat?’ als je ergens verbaasd over bent, of er onder de indruk van bent. Dat heb je niet van ons thuis. Wat je wel van ons thuis hebt is ‘oh my’. Dat zeg je regelmatig, en heb je zeker weten van Isa overgenomen. Waar die het van heeft? Netflix of Youtube, denk ik.

Maar je noemt nu ons, en andere mensen, en dingen nu ook dik, stom of dom, als je het ergens niet mee eens bent. En daar zijn we wat minder over te spreken. Je noemt ons stom als we niet doen wat jij wil. Je noemde vanochtend een auto dom, omdat die de verkeerde kleur had. Je hebt het regelmatig over onze dikke billen. En nu stoort mij dat niet zo, maar andere mensen kunnen daar gevoelig voor zijn. En je hebt geen enkele reden om dat allemaal te zeggen.

Nu weet ik dat dit een fase is, maar die fase gaat alleen voorbij als we duidelijk tegen jou zijn dat je die woorden niet moet gebruiken. Dus je kan verwachten dat we je een hoop corrigeren de komende tijd.

Ik hou van je!
Papa

Leave a Reply