Jurk

IJsselstein, 30 maart 2022

Lieve Wes,

Begin vorige week kreeg Isa nog een verjaardagscadeau bezorgd. Oom Hidde had een mooie jurk met regenboogkleuren en glitters besteld voor Isa, maar die was iets te laat voor haar verjaardagsfeestje. Het pakketje werd ‘s avonds, rond half 7, bezorgd. Isa vond de jurk zo mooi, dat ze ‘m gelijk aan wilde. Dat was natuurlijk geen enkel probleem, dus een paar seconden later stond ze door de kamer te dansen in haar nieuwe jurk.

Jij zag dat Isa was zo blij was met haar jurk. En toen wilde jij eigenlijk ook wel een jurk aan. Dat vonden we allemaal een leuk idee, dus Isa heeft snel een mooie jurk van haar kamer gehaald, die jij aanmocht. Een niet veel later was jij ook door de kamer aan het dansen in een mooie jurk.

Je vond het zelfs zo leuk, dat je diezelfde jurk de volgende dag weer aan wilde naar school. En ook dat vonden we allemaal een leuk idee. Dus jij mocht de jurk aan, en we zijn naar school gegaan. Ik had voor de zekerheid nog een trui meegenomen, voor het geval dat je de jurk niet de hele dag wilde dragen. (Dat bleek ook zo te zijn, maar dat kwam omdat je het warm had, niet omdat je de jurk niet leuk vond.)

Afgelopen week vroeg je weer naar de jurk. Dus we zijn samen naar Isa’s kamer gegaan, maar daar hing ‘jouw’ jurk niet. Die zat in de was. Je hoefde geen andere jurk aan, dus je hebt gewoon een broek en een shirt aangedaan.

Waarom ik dit zo leuk vind? Wat ik nu ga vertellen hoef je niet te onthouden. Misschien dat het interessanter wordt als je een jaar of 24 bent. We zien wel. Maar we leven in een tijd van veranderende gendernormen. We stellen vragen bij onze ideƫen over wat jongens en meisjes zijn, en wat we van ze verwachten. Een aantal jaar geleden moesten meisjes lange haren hebben, en mochten jongens absoluut geen jurk aan. Ik hoop dat je moeder en ik je een wat vrijer gevoel meegeven, zodat jij een broek kan en durft te dragen als je dat wil, en een jurk als je dat wil. Want het gaat erom waar jij blij van wordt, niet dat je doet wat anderen van je verlangen of verwachten.

Ik hou van je!
Papa

Leave a Reply