Treuzelkontje

IJsselstein, 31 mei 2024

Lieve Wes,

Vanochtend was je vroeg wakker. Dat was waarschijnlijk je moeders schuld. Zij stond vroeg op om naar werk te gaan, en daarbij heeft ze je waarschijnlijk per ongeluk wakker gemaakt.

Jij vond het wel gezellig. Je bent even bij mij in het grote bed komen liggen, en samen hebben we wat Pokemon Go gespeeld. Rond kwart over 7 was het wel tijd om je klaar te gaan maken voor school. Je vindt het namelijk leuk om voor school nog even te gamen op de Nintendo Switch. Je mag 20 minuutjes per dag, en ons m aakt het niet uit wanneer je die 20 minuten speelt. Voorwaarde is wel dat je alles gedaan hebt, zodat je naar school kan. Dat betekent aangekleed zijn, ontbijten, tanden poetsen, haren kammen en schoenen aan.

Vanochtend had je dus extra veel tijd, dus zou je ruim op tijd klaar moeten zijn, en nog even kunnen gamen, toch?

Nou, niet dus. Je had jezelf redelijk vlot aangekleed vanochtend. Maar je deed zo ontzettend lang over je botherham met hagelslag, dat we alsnog moesten haasten. Snel tanden poetsen en je haar borstelen maakten een paar minuutjes goed, waardoor je toch nog heel even kon gamen. We zijn natuurlijk wel op tijd op school gekomen.

En dat treuzelen is iets wat me opvalt. Of ik je nou een kwartier langer laat slapen, of je bent een half uur eerder op, het maakt niet uit. Je weet altijd wel ergens zo veel tijd te rekken, dat we alsnog weer moeten haasten. En dan vraag je op het laatste moment soms ook nog of je zelf naar school mag fietsen. Wat dan niet meer kan, omdat jij een stuk meer tijd nodig hebt om met je fiets op school te komen, dan als je bij mij op de fiets voor me op de stang staat.

Ik weet niet wat het is. Ik denk dat tijdsbesef iets is wat je later pas echt leert, en dat je hersenen daar misschien nog niet aan toe zijn. Tegelijkertijd is het natuurlijk heerlijk dat je niet zo naar de klok leeft. Dat doen we hier in het Westen helaas best wel, en dat is eigenlijk zonde. Maarja, school begint om half 9, en dan moeten we er toch echt zijn. En dan ben ik ook nog zo’n type die liever 5 minuten te vroeg is dan 5 seconden te laat; en dan zitten we ‘s ochtends allebei te stressen.

Dus als jij nou ietsjes sneller je ochtenddingen doe, en ik er aan mijn kan iets ontspannener insta, dan komt het vast helemaal goed. Deal?

Ik hou van je!
Papa

Leave a Reply